VOTB jaarverslag 2020
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2020
De GEF-converter voor geotechnisch sondeeronderzoek wordt niet langer actief ondersteund. Het was een tijdelijke voorziening om gegevens aan te kunnen leveren via het Bronhouderportaal aan de BRO.
In deze memo informeert de VOTB u over haar duurzaamheidsdoelstellingen, de initiatieven die al lopen, de uitdagingen waar wij als VOTB momenteel voor staan en waar u als (potentiële) opdrachtgever bij kan helpen en faciliteren. Op deze wijze kunnen wij onze krachten bundelen en gezamenlijk een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving.
VOTB organiseert op 5, 6 en 7 oktober een excursie naar de Fehmarnbelttunnel in Denemarken. Opgave voor deelneming vóór 15 juni bij info@votb.nl
In de Eurocode-reeks van Europese normen met betrekking tot constructie beschrijft Eurocode 7: Geotechnisch ontwerp hoe geotechnische constructies kunnen worden ontworpen met behulp van de ontwerpfilosofie van de grenstoestand.
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2022
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2021
Het nieuwe cursusprogramma voor 2023 met o.a. beginnerscursus als herhalingscursus NEN-EN-ISO 14688 – Grondbeschrijver BASIS en sondeermeestercursus. U kunt uzelf en uw collega’s opgeven voor de genoemde cursussen via info@votb.nl. Hierbij vragen wij u de volledige namen (voornaam + achternaam) van de cursisten aan ons te verstrekken.
Vanuit de VOTB wordt voorgesteld om een standaard aantal typen geotechnische boringen voor uitvragen te hanteren waarbij het type monstername en aantallen indextesten wordt vastgelegd, zodat er een eenduidige prijsvorming kan plaatsvinden.
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2020
Geotechnisch onderzoek en het maatschappelijk belang.
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2019
Digitale data van ondergrond, aanhaken of afhaken
Een pitch van Kees-Jan van der Made, voorzitter VOTB, over de effecten van de BRO op de branche
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2018.
Bij het uitvoeren van sonderingen wordt met een sondeerstang met een meetkop (sondeerconus) met een sondeerunit in de grond gedrukt. Tijdens dit proces wordt de grond opzij gedrukt. Bij het weer terugtrekken van de sondeerstangen en meetkop vloeit zand beneden de grondwaterstand weer toe maar in klei en veenlagen zal het kleine gat, dat door het sonderen ontstaan is, langer open blijven staan. Sondeergaten hebben bij het gebruik van standaard 10 cm2 en 15 cm2 sondeerconussen een diameter die kleiner is dan 5 cm.
Cursus voor leden en niet-leden. De cursus kan ook “in house” worden gegeven. Neem daarvoor contact op met het VOTB secretariaat.
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2017.
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2016.
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2015.
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2014.
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten in 2013.
Informatie over de VOTB, commissies, vertegenwoordigingen en activiteiten is te vinden in het jaarverslag 2012.
Dit boek geeft in vogelvlucht weer hoe de grond in Nederland is opgebouwd, welke bodemonderzoeken nodig zijn voor het realiseren van bouwplannen, en wat daarbij allemaal komt kijken. Hoewel de uitvoering dikwijls gecompliceerd is, kan het veel ellende tijdens en na het bouwen voorkomen. De kosten worden vaak ruimschoots terugverdiend.
Vakblad: Bouw + Uitvoering (2011 nr. 1)
In Nederland wordt voor technisch bodemonderzoek al meer dan 75 jaar de sondeermethode toegepast. De grond in Nederland laat het gelukkig vrijwel altijd toe om met sonderen de gewenste diepte van 20 tot 40 meter of soms zelfs meer dan 60 meter te bereiken.